Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4

Linoleum podne obloge

Linoleum je vrlo pogodna podna obloga. Otporan je prema habanju, vodi i mastima, a nepostojan je prema ogrebotinama i kiselinama. On je elastičan, odlično prigušuje zvukove, praktično nezapaljiv a posjeduje bakteriodne osobine.

Karakteristike

slika

Podovi od linoleuma se danas, u uvjetima suvremene arhitekture, ponovno sve više upotrebljavaju zbog njihovih izvanrednih svojstava. Materijal se lako siječe što olakšava ukrajanje, a održavanje je jednostavno i lako. Podne površine obložene linoleumom lijepo izgledaju, jer se linoleum izrađuje u vrlo lijepim bojama i mnogobrojnim dezenima.

Primjena

Linoleumom se oblažu podovi bolnica, škola, ugostiteljskih objekata, sportskih dvorana i sl. Za oblaganje podova u sportskim dvoranama upotrebljava se linoleum debljine 6 mm. Osim za podove linoleum se koristi kao obloga gazišta stepenica.

Održavanje elastičnih podnih obloga (pvc, linoleum i guma)

Održavanje elastičnih podnih obloga je jednostavno jer se može vršiti ručno i strojno sa upotrebom vode i standardnih deterdženata. Da bi održavanje bilo lakše nakon postave podnih obloga potrebno je nanijeti zaštitni premaz na bazi voska koji ujedno vrši i zaštitu poda od manjih mehaničkih oštećenja. opširnije ►

Linoleum je jedan od najstarijih podnih obloga, koji se proizvodi u vidu traka 2 - 2,5 m širine i 2 - 6 mm debljine. Izrađuje se na bazi polimeriziranog lanenog ulja sa prirodnim ili vještačkim smolama kao vezivom, i praha od plute ili drveta, kao punilom, uz dodatak raznim pigmenata. Tako pripremljena linoleumska masa nanosi se pod pritiskom na jutanu osnovu, a zatim se određen period vremena i na određenoj temperaturi suši u specijalnim sušarama. Otporan je na habanje.

Podloga preko koje se linoleum polaže treba da ima sve kvalitete podloga za elastične podove. Kako podloga nije uvijek savršeno ravna, onda se predhodno pristupa izravnanju podloge nanošenjem mase za izravnavanje. Ako jedan sloj nije dovoljan, poslije 6 - 10 sati sušenja nanosi se drugi sloj.

Lijepljenje linoleuma se vrši punoplošno odgovarajućim ljepilima, na temperaturi od +15 °C do +25 °C. ◄◄

kliknite ovdje za verziju za ispis

BOJAS-PODOVI d.o.o. Jaruščica 5, Zagreb   telefon: +385 (0)1 777 95 19