Slideshow Image 1 Slideshow Image 2 Slideshow Image 3 Slideshow Image 4

PVC podne obloge

slika

U ovu grupu podova ubrajaju se podovi izrađeni na bazi polivinil-klorida. Suvremena arhitektura u skladu sa modernim estetskim i ekonomskim zahtjevima, sve više primjenjuje PVC za izradu podova u različitim vrstama objekata. Mogućnost upotrebe PVC materijala za podove proširuje se svakim danom jer stalno raste proizvodnja novih PVC materijala po dezenu i obliku što omogućava i njihovu širu primjenu.

Materijal za podove na bazi polivinil-klorida posjeduju izvanredne pozitivne osobine, koje ih čine vrlo interesantnim za suvremeno graditeljstvo.

Pod od polivinil-klorida čini hodanje ugodnim i stvara osjećaj lakog i elastičnog koraka.Ovi podovi posjeduju dobra mehanička svojstva, od kojih je najznačajnija visoka otpornost na habanje.

Primjena

Primjenjuju se uglavnom u prostorima sa velikim prometom, kao što su bolnice, škole, uredi, laboratoriji, industrijske zgrade itd.

Održavanje elastičnih podnih obloga (PVC, linoleum i guma)

Održavanje elastičnih podnih obloga je jednostavno jer se može vršiti ručno i strojno sa upotrebom vode i standardnih deterdženata. Da bi održavanje bilo lakše nakon postave podnih obloga potrebno je nanijeti zaštitni premaz na bazi voska koji ujedno vrši i zaštitu poda od manjih mehaničkih oštećenja. opširnije ►

PVC trake i ploče proizvode se kao homogena ili heterogena podna rješenja, u jednoj boji ili sa dezenima koja mogu imati veoma širok spektar.

Podovi izrađeni od polivinil-klorida su praktično potpuno otporni na djelovanje kemikalija uz male izuzetke. Za njih se to slobodno može reći, jer se kemikalije koje nagrizaju ove materijale ne koriste u svakodnevnom životu.

Podovi na bazi polivinil-klorida polažu se uglavnom na betonsku podlogu ili cementni estrih. Podloga nije uvijek ravna, zato se prethodno pristupa izravnanju podloge nanošenjem mase za izravnavanje. Ako jedan sloj nije dovoljan, poslije 6 - 10 sati sušenja nanosi se drugi sloj.

U svim objektima gdje je zaostala vlaga u cementnoj glazuri ili AB pločama veća od 2 %, treba predvidjeti parnu branu ispod cijele površine poda, jer se usljed vlage ploče mogu deformirati i odlijepiti.

Materijal predviđen za izradu poda treba čuvati na temperaturi koja će biti približna temperaturi prostorije u kojoj će se radovi izvoditi. Optimalna temperatura je +18 °C.

Osim u rolama PVC podovi se proizvode i u pločama, različitih dimenzija.

Postava PVC poda vrši se punoplošnim lijepljenjem sa odgovarajućim ljepilom i valjanjem teškim gumiranim valjkom. Postavljene trake, pripremljene s razmakom od 2 - 4 mm u koji se polaže PVC elektroda, vare se električnim putem i na taj način ploče dobiju okvir u željenoj boji (zavisno od boje elektrode), koji hermetički zatvara spojeve između ploča.

Homogeni PVC podovi

Homogeni PVC podovi proizvode se u jednom sloju. Zbog velike elastičnosti i male debljine rjeđe se primjenjuju za oblaganje podova izloženim svakodnevnom pješačkom prometu.

Heterogeni PVC podovi

Heterogeni PVC podovi su dvoslojne i višeslojne PVC trake. Gornji habajući sloj je čist PVC, dok donji sloj sadrži određene količine mineralnih punila, omekšivača i stabilizatora. Primjenjuju se za izradu podova u bolnicama, školama, uredima, laboratorijima, industrijskim zgradama i objektima sa velikim pješačkim prometom. ◄◄

kliknite ovdje za verziju za ispis

BOJAS-PODOVI d.o.o. Jaruščica 5, Zagreb   telefon: +385 (0)1 777 95 19